Ce este paciuli?
Paciuli (Pogostemon cablin) este o plantă cu flori aromate care crește într-un arbust de până la un metru înălțime. Acesta aparține familiei mentei și are frunze mari, parfumate, cu margini neregulate în formă de dinte. Atât tulpinile, cât și frunzele sunt acoperite cu peri fini. Când planta înflorește, produce flori mici în nuanțe de alb sau violet pal. Planta își are originea în climatele tropicale din Asia de Sud, unde a fost cultivată de secole, datorită uleiului său parfumat, care este produs de frunzele plantei. Uleiul de patchouli este extras prin uscarea frunzelor plantei și apoi distilarea uleiului prin abur.
Cum miroase paciuli?
Originară din Indonezia, această plantă aromatică nu are aproape niciun miros în stare naturală. Mai întâi este necesară uscarea frunzelor și fermentarea pentru a se forma moleculele sale mirositoare. După distilare, uleiul trebuie învechit în butoaie timp de câteva luni pentru a permite o utilizare optimă. Când este gata, „Pogostemon cablin” dezvăluie un parfum puternic lemnos și pământiu, cu accente de fum, camforat, siropos și chiar mucegăit. Unii spun că amintește de mirosul unei pivnițe umede. Foarte apreciat în Franța de femeile de virtute ușoară la sfârșitul secolului al XIX-lea, paciuliul a fost multă vreme considerat puțin vulgar. Atunci generația hippie a anilor 70 a adoptat-o ca simbol al libertății și a popularizat parfumul. Deși nu mai poartă o reputație scandaloasă, parfumul său puternic continuă să fascineze și este folosit atât în compoziții feminine, cât și masculine.
Cum se combină paciuli?
Alte parfumuri cu care patchouli este adesea combinat includ vetiver, lemn de santal, tămâie, bergamotă, lemn de cedru și smirnă. Paciuliul poate fi asociat și cu arome mai ușoare florale sau citrice, cum ar fi trandafir, iasomie și portocală. În cele din urmă, paciuli se potrivește excelent pentru arome dulci precum vanilia.